I Fetsund langs Norges længste flod, Glomma, skal museet for verdens eneste fuldt intakte drivtømmeranlæg, fornyes med en ny bygning. Visionen om det nye museum tager inspiration i anlæggets historisk betydningsfulde fortælling samt dets samspil til den omkringliggende kontekst, hvilket ligeledes danner grundlaget for APA’s bud på fornyelsen.

Rolle:

 

Bygherre:

 

Beliggenhed:

 

Bygningsareal:

 

Status/Årstal:

Arkitekt

 

Museene i Akershus

 

Fetsund, Norge

 

4.660 kvm

 

Ikke udført, konkurrence 2020

FLOATING MUSEUM

ET VISIONÆRT SAMLINGSSTED

Formsproget opstår i stedets møde mellem industri, natur og kultur, hvor museet favner stedets naturlige elementer og herved iscenesætter områdets forskelligartede natur. Samtidigt opdeles bygningen i mindre enheder og tilpasser sig den omkringliggende arkitektur og skala, således museet, med sine mange tage og nedskalering til menneskelig skala, fremstår som en by i byen alt imens, at områdets særlige natur iscenesættes både inde i – og omkring museet. 

IND I KONTEKSTEN

Som et landskabeligt tæppe bevæger museet sig ned i floden, Glomma, og understreger det eksisterende stiforløb samt skaber et naturligt møde med landsiden og de grønne omgivelser.

Den transparente og facetterede facade samt bygningsvolumen, skaber visuel sammenhæng mellem ude og inde, vand og land samtidig med, at bygningen kobler elv og landskab sammen uden at forekomme massiv i forhold til de omkringliggende bygningers skala.

I SYNC MED NATUREN

Skabelsen af unikke rumligheder er opnået gennem en landskabelig bygningsudformning som både friholder grønne arealer rundt om bygningen, men også inde i og ovenpå bygningen. Dette sker gennem begrønningen af både taget, gårdhaven og grunden omkring bygningen.

ARKITEKTUREN

Med inspiration i fløtningstømmer som en gennemgående struktur for tagfladerne, iscenesættes overgangen fra natur til industri igennem museets arkitektur, der skabes i mødet mellem museets funktionalitet og historiefortællingen ud i naturen – hvor publikum trækkes ind i bygningen og interagerer med stedets særlige natur, værdier og lokalhistorie.

Alex Poulsen Arkitekter, Øster Voldgade 8A, 1350 København K | Tel 33 14 63 14 | info@alexpoulsen.dk

 CVR 44 78 05 18  

© 2024 Alex Poulsen Arkitekter A/S